Hogyan töltekezz, amikor lemerültél?

Fontos, hogy testünket, lelkünket, szellemünket egyaránt tápláljuk, töltsük, hogy energetikailag jól tudjunk működni. Ha olykor te is érzel fáradtságot, lemerülést, kedvtelenséget, motiválatlanságot, érdemes elgondolkodni rajta, mit tudsz tenni ilyen esetben, mivel tudsz töltekezni. 

Emberi lényként igencsak összetett rendszerünkben, minden hatással van mindenre. A gondolatok a testre,  test állapota a gondolatokra, a fizikai környezet a testre, a gondolataid és érzéseid a környezetedre…nem ragozom. 🙂  Lényeg, hogy hajlamosak vagyunk a mindenségtől különváltan érzékelni magunkat, holott igencsak összeköttetésben vagyunk a környezetünkkel, a külvilággal, a különféle pozitív-negítav energiaterekkel.  Érezzük, érzékeljük és hatással vagyunk egymásra, még ha nem is mindig tudatosul bennünk, hogy mitől vagyunk jobban/rosszabbul.

Sokszor tűnhet úgy, hogy a lelkiállapotodat nem tudod irányítani. Az élet csak úgy megtörténik, a hatások amelyek érnek, különféle hangulatokat, érzéseket váltanak ki belőled, melyre nem túl sok befolyásod van. Egyszer fent, egyszer lent.  Mintha nem is lenne beleszólásod abba, hogy mi történik veled vagy benned.
A jó hír az, hogy sokkal nagyobb befolyásod van az érzelmi, fizikai és lelkiállapotodra, mint azt általánosságban szokás hinni! Minél tudatosabb vagy a benned zajló folyamatokra, annál inkább ismered azt is, mivel tudsz tenni önmagadért a leginkább 1-1 adott helyzetben.

Én azt tapasztalom, meg lehet tanulni, hogy belülről indítsd el az életed, és ne mindig a külső tényezők határozzák meg, hogy hogyan is érzed magad. Ehhez szükséges a gyakorlás: tudatosítani, mi hogyan hat rád, megfigyelni a belső állapotaidat, érzéseidet, azok megváltozását.
Valamint ennek az útnak az is fontos része, hogy legyen a kezedben olyan ESZKÖZ, amivel hatást tudsz gyakorolni az életedre, az energiádra. Amivel képes vagy emelni magadat, a rezgésedet. Amivel tudsz töltekezni.

 

 

Mi minden lehet eszköz?

 Eszköz alatt jelenleg most olyan tevékenységet vagy hobbit értek, amellyel konkrétan pozitívan tudsz hatni a rendszeredre, az energetikádra, és tudod magadat tölteni, emelni pl. akkor, amikor le vagy merülve, vagy épp nem vagy túl jól érzelmileg.
Olyasmikre gondolok, amelyeket TUDATOSAN elő tudsz húzni a tarsolyodból, amikor szeretnéd pozitívan befolyásolni a lelkiállapotodat, rezgésedet.
Érdemes kitapasztalni, hogy mi az a tevékenység, ami valójában tölt is, és nem csak kikapcsol. Lehet hogy TV sorozatok nézése vagy egy nagy ivászat a barátokkal jó kikapcsolódás és figyelemelterelés a nehézségekről, de hogy feltöltenek-e, az kérdéses.
Ápolj magaddal bensőséges viszonyt, amelyben meg tudod figyelni, mik a valós igényeid, és hogyan tudod azokat TE kielégíteni. Sokan ugyanis a külvilágtól (pl.párjukról, családjuktól, szűkebb-tágabb környezetüktől) várják azt a figyelmet, energiát, töltést, melyet ők nem tudnak saját maguknak megadni. (Jobb esetben meg is kapják, rosszabb esetben nem. 🙂 ) Jó ha van segítséged, de fontos hogy legyen eszközöd arra, hogy akkor is meg tudd magadat tartani, amikor éppen más nem tud segíteni ebben.

A mozgás, sport, tánc,  meditáció, energiagyakorlatok, természetben való lét, alkotótevékenységek, az elmélyült írás mind-mind olyan tevékenységek, melyek töltenek.
Azt tapasztaltam, hogy kifejezetten jó valamilyen “szándékot” betenni akár egy hétköznapi tevékenységbe, ezzel is adni egy plusz töltetet illetve„kitisztítani” a rendszerünket a stressztől vagy a lehúzó gondolatoktól, érzésektől.

Én pl. többször, amikor  frusztrált, feszült voltam, kifejezetten azzal a szándékkal mentem el futni vagy úszni, hogy kipörgessem ezeket a negatív energiákat, helyet csinálva egy könnyedebb, nyugodtabb állapotnak. Megfogalmaztam ezt a szándékomat a cselekvés elején, aztán elengedtem és belemerültem a tevékenységbe. Sokszor tapasztaltam ilyenformán, hogy a fizikai tevékenység lelki könnyebbséget is hozott számomra. A mozgás nem csak a testnek tesz jót, de a léleknek is: kivezeti a negatív energiákat a testből.

 

 

Mostanában ezt chi-kungozás közben tapasztaltam meg (mely a karanténos időszak nagy adománya volt számomra, hiszen egy jó barátom online folytatta a chi-kungok tartását, így én is szívesen becsatlakoztam). Kínai energiagyakorlatok lévén elképesztő tapasztalataim születtek arról, hogy amikor sokat agyaltam, kedvtelenebb, lemerültebb voltam, milyen szinten töltött fel egy 1,5-2,5 órás chi-kungozás. Mintha kicseréltek volna, még a gondolataim is inspiráltabbak, pozitívak lettek utána, mint mielőtt elkezdtem.
Ugyanez a helyzet a “kiírással” is. Amikor nagyon agyalok, görcsölök valamin és érzem hogy “SOK”, mert már magamat fárasztom, azzal adom ki a feszültséget és tisztítom ki a gondolataimat, hogy folyamatosan leírom ami jön, cenzúra nélkül. Észrevehető, hogy kb. 15-20 perc írás után a gondolatok egyre tisztábban, rendezettebben, világosabb és inspiráltabb módon érkeznek. Csak attól, hogy tudatosan levezető céllal először a zavaros gondolatokat és érzéseket adtam ki magamból. Tehát még a legegyszerűbb tevékenység is lehet ESZKÖZ!
Gondolkodj el rajta, mi az, ami számodra az lehet, amit szívesen gyakorolsz?

 

Néhány kérdés, amely segíthet:

  1. Mikor szoktál elfáradni, lemerülni? Mivel van összefüggésben?
Más emberekkel való interakcióval? Negatív érzelmeket keltő felvételek/filmek nézésével? Kevés fizikai mozgással? Egészségtelen ételek/italok fogyasztásával? Én-idő hiányával? Sok agyalással és negatív gondolatokkal?

2.   Melyek azok a tevékenységek, amelyeket élvezettel végzel?
Van erre lehetőséged most is? Van olyan, amit már régóta szeretnél csinálni/kipróbálni, de valamiért nem teszed/halogatod? Miért?

 

3. Van olyan hétköznapi tevékenység amelybe valamilyen plusz töltetet, tudatosságot tudsz vinni, hogy ezzel is támogasd magad?
Ez lehet írás, sport, séta a szabadban, de akár a tudatosan, jelenléttel és pozitív gondolatokkal megélt sütés-főzés vagy mosogatás is. 🙂

4. Figyeld meg a testedet, érzéseidet, gondolataidat a kiválasztott tevékenység előtt és után!
 Tudatosítsd, hogy milyen változást idézett elő benned!
Jobban lettél? Feltöltődtél általa? Sokszor is vagyunk igazán tudatában annak, hogy mennyire feltöltődünk egy-egy tevékenység végzése közben.

 

 

Hangolódj rá, mi az ami igazán élvezettel tölt el?
Mi az, ami a te harmonikus működésedet elő tudja segíteni?
Hogyan tudsz TE jól működni?
Mire van igényed?

Lehet hogy a barátnőd a jógára esküszik, de neked nem nagyon jön be, unalmasnak találod, viszont érzed, hogy minden sejted zsizseg és szárnyalsz, amikor népzenére vagy Latin-amerikai zenére táncolsz. Lehet, hogy a barátod imádja a kihívásokat és valamilyen kemény edzéstervvel haladva újra és újra meghaladnia önmagát, tágítva a fizikai határait, te viszont szívesebben sétálsz egyet nyugalomban a természetben. Sokan vagyunk sokfélék, és ami jó az egyikünknek, nem biztos, hogy a másikunknak is az.
Lehet hogy egy módszerre/hobbira esküszöl, és teljesen megfelel az ebben való elmélyülés, kiteljesedés, fejlődés. De az is lehet, hogy sok mindent szeretsz csinálni, szívesen próbálsz ki újabb és újabb lehetőségeket, és válogatsz, mikor melyikhez van kedved, mit húzol ki a tarsolyodból. 😊

Érdemes tehát felfedezni, hogy mi az a tevékenység, vagy tevékenységek, melyekkel nem csak a szabadidődet töltöd, de egyéb hatásai is pozitívak a szervezetedre/lelkedre nézvést. A lényeg, itt is a TUDATOSSÁG, és hogy TE vagy az, aki egyensúlyban tudja tartani a rendszerét! Ahol a figyelmed, ott az energiád: merülj el hát rendszeresen olyan tevékenységekben, amelyekkel testileg/lelkileg is táplálod magad!

 

 

Ha szeretnél mélyebben dolgozni az érzéseiddel, tudatosabban alakítani az életed…
Ha olyan nehézségeket élsz át, hogy jól jönne egy külső segítség…
egyéni kezeléseimen tudlak ebben segíteni.

Itt a honlapon a Programok/Egyéni konzultáció oldalon tudsz erről olvasni, és jelentkezni is!

Csatlakozz az Életszínezők Facebook csoporthoz is, ahol további motiváló gondolatokra, írásokra lelhetsz:
https://www.facebook.com/groups/1558869050928088/

Sok tudatosságot, szeretetet  kívánok Neked!