Kinek van igaza? Hogy döntsd el, miben higgy?

Az információs társadalom nagy hibája, hogy óriási mértékben jutunk hozzá a tartalmakhoz, sokszor nem tudva, hiteles-e a forrás, ahonnan tájékozódunk.
Ráadásul beleveszve a sokféle nézőpontba, rájöhetünk, hogy minden igazságot be lehet bizonyítani, és annak az ellenkezőjét is. Ember legyen a talpán, aki ki tud igazodni ebben a média dömpingben, és józan döntést tud hozni arra vonatkozóan, milyen forrásnak higgyen.
Létezik egyáltalán objektív valóság, vagy teljesen szubjetív, kinek van igaza? Hogyan döntöd el még is, mi a TE igazságod? Kire hallgatsz magadban? 

Ezek a kérdések merültek fel bennem a héten, miközben figyeltem az írások, az emberek, az internetes vélemények két táborra szakadását koronavírus témában. Látom, ahogy sokan frusztráltak, egymásnak esnek. A fiatalok az idősekre haragszanak (miért mennek ki), az otthon lévők azokra, akik többed magukkal kint vannak a szabadban, a fősodratú médiából tájékozódók azokra, akik szerint indokolatlanok az ilyen mértékű intézkedések, és éppen a média nagyítja fel a problémát, generálja a pánikot. A ma emberének nagy nehézsége, hogy a rengeteg vélemény, adat, információ között valahogy ki kell igazodni, és megtalálni a saját igazságát. Ez nem könnyű, hiszen a külső ingerek nagymértékben befolyásolnak minket. Óriási a manipuláció is, sok a fél igazság, álhírek.

 

 

Az előző korszakokban ez nem jelentett problémát. Nem lehetett annyi információhoz hozzáférni, és könnyebb volt elhinni, hogy amit a politikai vagy vallási vezetők, szakértők  állítanak az a helyes. Rájuk kell hallgatni, követni kell őket, mert ők biztosan jobban tudják, mi a jó nekünk mint mi. Azóta már túl sok átverés, hazugság, önös érdek vezérelte (és nem a közösség érdekében hozott) döntés érte az emberiséget. Már nem annyira könnyű a “nagyobb hatalmaknak” hinni. Rájöttünk, hogy azáltal, hogy kiadtuk a döntés felelősséget a saját kezünkből, sokszor áldozattá váltunk, majd ezt felismerve másokat okoltunk a nyomorúságos életünkért. Ez sokszor vezetett két táborra szakadáshoz, harcokhoz, háborúkhoz is. Rájöttünk (jobb esetben), hogy nem várhatjuk rajtunk kívül álló döntéshozóktól, hatalmaktól, hogy megmentsenek minket. Nekünk kell megtennünk.
Most már ideje felnőni, és a másokban való vakhit vagy épp más nézőpontok és csoportokkal szembeni küzdelem helyett vállalni az életünkért, érzelmeinkért, gondolatainkért és döntéseinkért a felelősséget. Ideje nem a másikra mutogatni, kilépni az áldozati szerepből.

Ez  azoknak a legnehezebb, akik egész életüket abban a hitben élték, hogy azért rossz nekik, mert
– A többi ember nem úgy viselkedik, ahogy szerintük helyes volna.
– A kormány nem olyan döntéseket hoz, amellyel azonosulni tudnának, vagy számukra kedvező volna.
– A világ alapvetően veszélyes, az emberek tudatlanok és gonoszak, képtelenség hogy ez valaha is megváltozzon.

Még is, ha örökösen másokat okolsz a boldgtalanságodért, azáltal a saját erődről mondasz le.
Akármi is történik a külvilágban, a legfontosabb még is, az, hogy mi zajlik benned. És hogy ezt meg is tudd figyelni.
Pl. Mi zajlik olyankor benned, amikor valaki más állásponton van, mint te? Amikor bizonyos csoportokkal, emberekkel szemben ellenállást, haragot érzel?
Ha konfliktusod van a világgal, annak működésével kapcsolatban, az a konfliktus akkor is: benned van. Tehát a kivetítés és ellenségeskedés helyett a feloldást is magadban találod.

 

 

Azt, hogy mit tartunk igaznak és helyesnek, nagyban befolyásolják a tudattalan tartalmak, emlékek, tarsadalmi/kollektív hitrendszerek, szülőktől átvett gondolatok, érzelmi mintázatok. Az érzelmi állapotnak és tudatszintnek is nagy szerepe van abban, miben hiszel, mit fogadsz el igazságodnak, mire vagy reagens, milyen tartalmat szűrsz ki egyáltalán a sok információ közül (hasonló a hasonlót vonzza ugye).

– Ha pl. eleve sok benned a félelem, hajlamos vagy a világra egy félelmetes, ellenséges tényezőre tekinteni, akkor sokkal inkább a félelmet keltő írásokat fogod megtalálni, amik alátámasztják és tovább generálják ezeket az érzéseket benned. Bizonyosságot nyersz, és hosszasan szörnyülködhetsz a világ és az emberek gonoszságán.
– Ha hiszel az emberek jóságában, az összefogás erejében, egy ilyen nehéz helyzetben is főként azokat a szituációkat fogod észrevenni, figyelni, amikor az emberek egymást támogatják, segítik, és te is igyekszel így működni a környezetedben.
– Ha benned sok a düh, a hárítás, akkor sokkal inkább reagálni fogsz a szétválasztottságot szülő másokat hibáztató, haragot generáló írásokra. Ez az életedre is ugyanúgy vonatkozik: akiben sok a harag, sokkal inkább olyan szituációkat fogsz észrevenni, vonzani, ahol dühös lehet, ahol a dühét kiengedheti, irányt, külső okot találhat rá (ez a kivetítés ugyebár. :))
– Amikor harmónia van benned, nem reagálsz ezekre a szituációkra, lehet észre sem veszed, nem veszed magadra, nem foglalkozol vele. Vagy meg sem történnek veled…

Tehát ahogyan belül érzed magad, amilyen valóságot te belül élsz, ahhoz csatlakozik hozzá, azt tükrözi a külvilág. És vagy megerősíti, gerjeszti az eleve benned lévő érzelmeket, gondolatokat, vagy éppen annyira különböző nézőpontot hallasz, amelyet nem tudsz befogadni, és elutasítod.
Ugyanis ha korábban már valamiről eldöntötted, hogy igaz, döntésed  nagymértékben meg tudja akadályozni, hogy később számos, más jellegű, attól teljesen eltérő információ meg tudjon érkezni hozzád, be tudd fogadni.
Tehát, van egy belső (nem feltétlenül tudatos) meggyőzősésünk, képünk a világról, és ha valami ahhoz kapcsolódóan ismerős, hajlamosabbak vagyunk inkább azt elfogadni. Eszerint amikor azt gondoljuk, racionálisan, észérvekkel döntünk, olyankor is nagyobb szerepe van az érzelmeinknek és a tudatalattinknak a döntésben, mint gondolnánk. Csak nem vagyunk a tudatában. 🙂

Sokakból pl. nem véletlen, hogy irracionális mértékű rettegést és félelmet váltott ki a jelenlegi helyzet. Tulajdonképpen csak a felszínre hozta a történés az eleve bennük levő, és eddig nem megdolgozott, megoldatlan konfliktusokat. Ne felejtsük el, mennyire traumatizált a társadalmunk, hány előző generáció élt át előttünk háborúkat, éhinségeket, tömeges halálozásokat. Ezek lenyomata mind ott vannak bennünk is, akár tudunk róla, akár nem. Szeretünk magunkra független, különálló egyénként tekinteni, de bizony mind egy nagy hálózat részei vagyunk.

Sokat lehet most arról vitatkozni és gondolkozni, kinek, minek higgyünk… de talán nem mindig fontos állást foglalni. Talán nem is jó helyen kutakodunk.
A felszín alatt, mélyebb rétegek felé tekintve nem az a fontos, hogy melyik orvosnak, szakértőnek, kormánynak van igaza. Hanem az, hogy a világ, az emberiség egy nagy átalakuláson megy most keresztül.  Teljesen mindegy, hogy ezt mi generálta, vagy a felszínen min vitatkoznak, ha hajlandóak vagyunk egyéni szinten tanulni és változni most ebben a krízisben.

Mi a fontosabb Neked: hogy őrizd a belső békéd, tedd meg azt, amire most valóban van hatásod, és igyekezz a lehetőségekhez képest jól érezni magad és a legjobbat kihozni a helyzetből?
Vagy az, hogy minden áron kiderítsd, mi az igazság, dühöngj más álláspontú véleményeken, politikai döntéseken? Boldoggá tesz téged, ha igazad van? És boldoggá tesz téged, ha küzdesz, és minden áron bebizonyítod az igazad?

Döntsd el magadon belül, számodra mi a fontosabb most. A lelki békéd, az együttműködés és összetartozás keresése másokkal, vagy az igazság tudása, vitákba bonyolódás, világ helyzetén való rágódás és méltatlankodás azon, hogy igazságtalan az élet?
Hol van most a fókuszod?
Lehet, hogy a nagy információhalmazból nem mindig tudod eldönteni mi igaz és mi nem, de az életedről mindig hozhatsz döntést. És az leginkább ott kezdődik: mire figyelsz magadban, és a környezetedben.

 

Köszönöm, hogy velem tartottál!
Következő írásomban kicsit tovább boncolgatjuk a témát. Megnézzük, hogy a szétválasztottságból, ellenségeskedésből hogyan lehet még is együttműködés? Miért fontos igazából a véleményünk? A másság, a véleménykülönbség lehet építő, vagy mindenképp egyet kell értsünk, hogy megszűnjön a harc?

Ha szeretnél mélyebben dolgozni az érzéseiddel, tudatosabban alakítani az életed, vagy olyan nehézségeket élsz át, hogy jól jönne egy külső segítség, egyéni kezeléseimen tudlak ebben segíteni.
Itt a honlapon a Programok/Theta Healing oldalon tudsz erről olvasni, és jelentkezni is!
Csatlakozz az Életszínezők Facebook csoporthoz is, ahol további motiváló gondolatokra, írásokra lelhetsz:
https://www.facebook.com/groups/1558869050928088/

Sok tudatosságot, szeretetet, és a lehetőségeid észrevételét kívánom Neked!